Sommaren 2025 ger vi Figaros Bröllop av W.A Mozart.
Ett mästerligt relationsdrama med odödlig musik, som förenar komik, allvar och klasskamp i en vass, humoristisk kritik mot makt och egenintresse.
I korthet handlar Figaros Bröllop om Figaro och Susanna, som tjänar hos greveparet Almaviva och planerar sitt bröllop. Greven har dock förälskat sig i Susanna och försöker fördröja bröllopet. Med hjälp av grevinnan och pagen Cherubino försöker Susanna och Figaro överlista greven och se till att deras bröllop blir av. Efter en rad missförstånd, förklädnader och komiska situationer får greven till slut återvända till sin fru, och Figaro och Susanna kan äntligen gifta sig. Operan bygger på en pjäs av Beaumarchais som, när den skrevs i slutet av 1700-talet, var kontroversiell för sitt budskap om att tjänare var lika mycket värda som sina herrar och att kvinnor borde få bestämma över sina egna liv. Vi flyttar handlingen till ett kryssningsfartyg i modern tid där kaptenen, likt greven, har makt över de andra karaktärernas liv. Denna isolerade miljö bidrar till intrigskapandet för så länge du är på havet kan du ju inte lämna, varken för att du misstycker med arbetsförhållandena eller för att komma undan lystna händer…
Föreställningen ges inomhus på svenska och är ca 2 timmar och 40 minuter inkl paus.
Ola Heinpalu är baryton och är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och Malmö Opera Academy. På Kulturhuset Spiras trettondagskonserter i samarbete med Folkoperan, har han sjungit Baron Douphol i La Traviata, Dandini i Askungen och Ping i Turandot. På Malmö Opera har han spelat Kapten Karlsson och drängen i Det går an, armékommisarien vid uruppförandet av Catharina Backmans opera På andra sidan havet, prästen Hornaeus i lastbilsturnén Det stora oväsendet, Björnen i barnoperan Väntarna, Antonio i Figaros bröllop, Watson vid uruppförandet av Sherlock och sångerskan samt Mr. Gobineau i turnéoperan Mediet. Hösten 2024 gjorde han rolldebut som Masetto i Don Giovanni vid Palermo Classica Festival på Sicilien.
Elin Eriksson Lidén är en ung och lovande sopran, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, Piteå och Malmö Opera Academy. Hon debuterade på Malmö Opera 2022 som Berta i Barberaren i Sevilla av Rossini, och har sedan dess gjort en rad rolltolkningar, bland annat Första dam i Trollflöjten, Pamina i samma verk, Grevinnan i Strauss Wienerblut, samt SillMaja i den turnerande produktionen Det stora oväsendet. Elin har även gestaltat den älskade rollen som Mimì i Puccinis La Bohème, både på Malmö Opera och Norrlandsoperan. Hösten 2023 uruppförde Elin Lars Ljungbergs opera Sherlock och Sångerskan på Malmö Opera, där hon porträtterade den starka och gåtfulla sångerskan Irene Adler. Under 2024 spelade Elin in Cantica Sacra, ett verk av Hampus Söndrebo, tillsammans med pianisten Markus Kvint – ett verk som är skrivet särskilt för duon.
Linnea Nordenback är sopran och uppvuxen i Stockholm. Hon är utbildad vid University of Michigan, Vadstena Sång- och Pianoakademi, Musikhögskolan i Malmö samt Malmö Opera Academy. Linnea har medverkat i flera produktioner på Malmö Opera, bland annat som Donna Elvira i Don Giovanni, som Handmaid i Turandot samt som Grevinnan de Chartres i den turnérande föreställningen Malmö Opera på Lastbil: Maskerad. Nyligen gjorde Linnea ett inhopp som Mamman i Snösystern på Operaverkstan. Utöver sitt arbete på Malmö Opera har hon spelat La Contessa i Le Nozze di Figaro på Lyric Opera Studio Weimar och har medverkat i produktioner på Kammaropera Syd, Vadstena Akademien och Opera Warberg.
Saga tog sin kandidatexamen från Stockholms konstnärliga högskola (fd. Operahögskolan) 2024. Samma sommar sjöng hon huvudrollen som Alina i uruppförandet av Josef Zetterberg Pihls opera Vita bron, på Kulturhuset Anders i Höör. Under sin studietid har hon framträtt på flera av landets ledande scener, såsom Kungliga Operan, Folkoperan och Wermland opera. 2023 gjorde hon sin debut på Norrlandsoperan i rollen som The British Dancing Girl, i Sverigepremiären av John Adams opera The Death of Klinghoffer.
Lona har varit finalist i flera operatävlingar i Italien och vunnit specialpriset från The State Philharmonic of Arad i Alexandru Farcas International Voice Competition, Rumänien. Hon är utbildad vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Stockholms Operastudio och solistutbildningen vid Syddansk Musikkonservatorium, Odense. I Danmark har Lona varit solist med Den Jyske Opera, Den Ny Opera och Den Fynske Opera. Hon har varit solist i flertalet standardoratorier i både Sverige och Danmark och skapar egna konserter och evenemang. Utomlands har Lona sjungit Desdemona i Otello med Cengio in lirico - Italien, Mimì i La Bohème med Teatro del giglio - Italien, Micaëla i Carmen med Opera Classica Europa - Tyskland och med Mercury Opera i Kanada. I Tyskland har hon sjungit flera galakonserter med symfoniorkestern från Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski", Rumänien. Med Skånska Operan har Lona sjungit titelrollen i Madama Butterfly, Violetta i La traviata och Donna Elvira i Don Giovanni.
Josef Gottlander är en bas som har sin utbildning från Musikkonservatoriet i Århus, där han avlade både kandidat- och masterexamen. Under sin karriär har Josef framträtt i flera framstående roller, däribland Sarastro i Mozarts Trollflöjten i flera olika produktioner och Staatsanwalt Loering i uruppförandet av Bent Lorentzens opera Der Steppenwolf vid Det Jyske Musikkonservatorium. Han har även varit cover för rollen Karl i Den Jyske Operas uppsättning av David Bruces opera Intet, där han både framförde rollen vid en föreställning och medverkade i kören. Förutom sitt arbete inom opera är Josef en efterfrågad konsertsolist och har bland annat framfört verk som Mozarts Requiem, Lars-Erik Larssons Förklädd gud och Bachs Juloratoriet.
Daniel Ralphsson, tenor, är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm med en masterexamen. Han har även studerat komposition vid Malmö Musikhögskola samt kördirigering, sångpedagogik och solosång vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han debuterade på Kungliga Operan 2012 där han bl a gjorde roller såsom Pang och Pong i Turandot, Monostatos i en ny produktion av Trollflöjten, John/Ängel 3 i den nyskrivna operan Written on Skin av George Benjamin, Basilio i Figaros bröllop och Bardolfo i Falstaff. På GöteborgsOperan har han sjungit Dalands styrman i Den flygande holländaren, Abdallo i Nabucco, Goro i Madame Butterfly, Gherardo i Gianni Schicchi, Mime i Rhenguldet, Monostatos i Trollflöjten, Flavio i Norma, mm. Daniel är flitigt anlitad som kyrkosångare över hela landet i verk av Mozart, Bach, Schubert, Charpentier, Monteverdi med flera och har även framträtt i romansaftnar med en repertoar som spänner från Schubert till Charles Ives. Utöver detta har han under flera år varit medlem i Operaimprovisatörerna som framför improviserad opera på olika scener och i olika sammanhang runt om i Sverige.
Under sina masterstudier på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm fördjupade sig Laura främst inom tidig musik, med särskild förkärlek för snabba koloraturer och sväng! Sommaren 2024 deltog hon i XXIII Stockholm Early Music Festival och debuterade kort därefter i Vadstena-Akademiens uruppförande av operan Fotografen. För sin insats i operan tilldelades hon Märta Christina och Magnus Vahlquists stipendium. Under hösten samma år deltog Laura i Chigiana-Mozarteum Universität Salzburg Baroque Program. Laura anlitas flitigt som solist till kyrkokonserter och sjunger även med ett flertal barockensembler. Hon studerar för mezzosopranen Kristina Hammarström samt tenoren Erik Årman.
William är en ung baryton från Göteborg, med bas i Köpenhamn. Efter utbildning vid Vadstena Sång- och Pianoakademi påbörjade han sina studier vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Han tog sin kandidatexamen i 2024, och studerar nu vidare på konservatoriets masterprogram. William kunde senast höras som Marullo i Opera Hedelands filmversion av Verdis Rigoletto och som Odysseus i Britta Byströms nykomponerade opera The Play of The Night på konservatoriet i Köpenhamn. Han har även medverkat som solist i bland annat Brahms Ein Deutsches Requiem och Die Schöpfung av Haydn. Rollen som Antonio blir Williams debut på den svenska operascenen.
Maria arbetar som pianist på operaprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Tidigare har hon under många år arbetat som frilanspianist med Göteborg som bas, och då bland annat på GöteborgsOperan, Högskolan för scen och musik, Läckö slottsopera, SmålandsOperan och med MusikTeaterVerket. Sedan några är tillbaka är hon musikaliskt ansvarig på Skånska Operan. Den samtida musiken har också varit viktig och under 10 år var Maria en av medlemmarna i ensemblen Göteborgs Kammarsolister.
Lea Vigilante har en kandidatexamen och masterexamen i violin från Conservatorio San Pietro a Majella i Neapel, där hon tog examen med högsta betyg. Sedan flyttade hon till Sverige och tog en till masterexamen i violin vid Musikhögskolan i Malmö. Hon har varit aktiv som frilansviolinist i många år och bland annat spelat med Orchestra Internazionale della Campania, Orchestra Claudio Abbado och Malmö SymfoniOrkester. Hennes arbete har tagit henne på både nationella och internationella turnéer. Nyligen klarade hon en provspelning för första violin i Budapest Orchestra och är godkänd för att spela med dem. Just nu frilansar hon och undervisar även i violin vid Bladins International School i Malmö, samtidigt som hon också bygger en karriär som music manager.
Febe är född och uppvuxen i Stockholm. Efter studier vid Södra Latins gymnasium fortsatte hon sin musikutbildning vid Musikkonservatoriet Falun. Sedan 2022 studerar hon på Musikhögskolan i Malmö för Jörgen Svensson. Hon har även deltagit i masterclasses med bl.a. Mark Messenger, Milan Vitek, Guy Braunstein och Terje Moe Hansen.
Andrea är en spansk violast som tog sin kandidatexamen vid Conservatorio Superior de Aragón med Josep Puchades och masterexamen i symfoniskorkesterspel vid Högskolan för Scen och Musik under ledning av Johanna Persson. Hon har alltid varit en stor kammarmusik- och kammarorkesterentusiast. Under sina kandidatstudier fick hon även vägledning av Cuarteto Quiroga. I Skandinavien fick hon möjlighet att fördjupa sina färdigheter i ensemblespel med medlemmar i Det Norske Kammerorkester, i masterclasses i Oslo Quartet Series och genom att delta i Ungdomssymfonikernes symfoni- och kammarorkesterkurser. Andrea har tillbringat flera somrar med att spela på operafestivaler i Italien, t.ex. Festival Puccini di Torre del Lago och Lerici Music Festival. Dessa upplevelser gjorde att hon utvecklade en stark kärlek och passion för operavärlden. Sedan 2024 är Andrea baserad i Skåne och vikarierar regelbundet i Malmö SymfoniOrkester.
David har studerat en kandidatutbildning med Jan Alm vid Högskolan för scen och musik (HSM) och tog examen 2024. Under sin studietid vid HSM och efteråt har han vid flera tillfällen agerat vikarie i Göteborgs symfoniker och Norrköpings symfoniorkester. David delar till vardags livet mellan frilansande i Göteborg och studier vid Göteborgs universitet.